210 68 10 300 24ώρες/7ημέρες Πληρωμη Online
Αναγέννηση ιστού οστών με βλαστοκύτταρα - Regenatete bone tissue using stem cells

Αναγένηση Οστικού Ιστού από Βλαστοκύτταρα

Επιστήμονες αναγεννούν οστικό ιστό χρησιμοποιώντας μόνο πρωτεΐνες που παράγονται από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο για τη δημιουργία του οστικού ιστού χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες που εκκρίνονται από βλαστοκύτταρα. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ατόμων που έχουν υποστεί σοβαρό τραυματισμό. Η νέα μέθοδος βελτιώνει προγενέστερες θεραπείες παρέχοντας μια νέου πηγή ιστού και μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού όγκου που μπορεί να προκύψει με τα βλαστικά μοσχεύματα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, είναι ότι η πρώτη που χρησιμοποιεί οστεοποιητικούς αυξητικούς παράγοντες από βλαστικά κύτταρα και δείχνει ότι αυτές οι οστικές μορφογεννητικές πρωτεΐνες είναι επαρκείς για τη δημιουργία νέου οστού. Η προσέγγιση αυτή ήταν τόσο αποτελεσματική όσο η τρέχουσα πρότυπη θεραπεία αναφορικά με την ποσότητα του οστού που παράγεται.

«Η απόδειξη επί των αρχών αυτής της εργασίας καθιερώνει μια νέα θεραπεία για το σχηματισμό των οστών που εκμεταλλεύεται το χαρακτηριστικό της αναγέννησης των βλαστικών κυττάρων», λέει ο Tod McDevitt, PhD, ανώτερος ερευνητής στο Gladstone Institutes. “Με την τεχνική αυτή, μπορούμε να παράξουμε νέο ιστό αποκλειστικά προερχόμενο από βλαστοκύτταρα που συμπεριφέρεται παρόμοια με τα ενδεδειγμένα ισχύοντα πρότυπα.”

Αντί να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τα βλαστικά κύτταρα, οι επιστήμονες απομόνωσαν τις  εκκρινόμενες από τα κύτταρα πρωτεΐνες  – όπως η μορφογενετική πρωτεΐνη οστού (ΒΜΡ) – προκειμένου να αξιοποιήσουν τις αναγεννητικές τους ικανότητες. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές επεξεργάστηκαν αρχικά τα βλαστοκύτταρα με μια χημική ουσία που τα βοηθάει να μεταμορφωθούν  σε πρώιμα κύτταρα οστών. Στη συνέχεια, απομόνωσαν τους βασικούς παράγοντες από τα κύτταρα που σηματοδοτούν την αναγέννηση του νέου ιστού. Τέλος, οι ερευνητές μετέφεραν  αυτές τις πρωτεΐνες σε μυϊκό ιστό ποντικού για να διευκολύνουν την ανάπτυξη των νέων οστών.

Η τρέχουσα πρότυπη μέθοδος περιλαμβάνει το άλεσμα παλιών οστών για την απομόνωση των  πρωτεϊνών και αυξητικών παραγόντων που απαιτούνται για τη διέγερση της ανάπτυξης νέου οστού – μια ουσία που ονομάστηκε Demineralized Bone Matrix – DBM (οστική ουσία από την οποία έχουν αφαιρεθεί τα μεταλλικά άλατα). Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έχει σημαντικούς περιορισμούς, καθώς στηρίζεται σε οστά που λαμβάνονται από πτώματα, στα οποία η ποιότητα και ποσότητα των παραγόντων είναι εξαιρετικά μεταβλητή. Επιπλέον, με το γνωστό πρόβλημα της δωρεάς οργάνων, οι ιστοί πτωμάτων δεν είναι πάντα διαθέσιμοι.

«Οι περιορισμοί αυτοί παρακίνησαν την ανάγκη για μια περισσότερο σταθερή και αναπαράξιμη πηγή πρώτης ύλης για την αναγέννηση των ιστών,” λέει ο Δρ McDevitt, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα, όταν ήταν καθηγητής στο Georgia Institute of Technology. “Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, ως μία ανανεώσιμη πηγή, αποτελούν  ιδανική λύση στην παραγωγή και αναγέννηση οστικού ιστού”.

________________________________________
Πηγή:
Το παραπάνω άρθρο είναι ελεύθερη μετάφραση του αυθεντικού από τα Αγγλικά που αναρτήθηκε στο Science Daily
Η ιστορία είναι βασισμένη σε υλικό που παρέχεται από το Gladstone Institutes.
Για οποιαδήποτε παρατήρηση παρακαλώ επικοινωνήστε με τον webmaster.

No Comments

Post a Comment