210 68 10 300 24ώρες/7ημέρες Πληρωμη Online
retina from stem cells

Αμφιβληστροειδείς από βλαστοκύτταρα

Έφτιαξαν μίνι Αμφιβληστροειδείς από βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο

Στην έρευνα συμμετείχε και Έλληνας γιατρός

Ερευνητές στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας, δημιούργησαν μίνι Αμφιβληστροειδείς από βλαστοκύτταρα χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντίκιών και ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα είχαν δημιουργηθεί στο εργαστήριο μόνο κύτταρα αμφιβληστροειδούς και, πιο πρόσφατα, ένας πιο πολύπλοκος ιστός αμφιβληστροειδούς. Αυτή τη φορά δημιουργήθηκαν τρισδιάστατα «οργανοειδή» που μιμούνται την οργάνωση και ανάπτυξη του αμφιβληστροειδούς. Το επίτευγμα ανοίγει νέες δυνατότητες για τη μελλοντική αποκατάσταση του φακού (π.χ. μετά από τραύματα), με τελικό στόχο την αναγέννηση ενός κανονικού αμφιβληστροειδούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μίκε Καρλ του Γερμανικού Κέντρου Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων (DZNE), έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για βλαστικά κύτταρα «Stem Cell Reports». Στην έρευνα συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής Κωνσταντίνος Αναστασιάδης του Κέντρου Βιοτεχνολογίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης.

Οι επιστήμονες πέτυχαν να αναπαράγουν σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (κωνία) του αμφιβληστροειδούς. Είναι τα κύτταρα που επιτρέπουν την έγχρωμη όραση, γι’ αυτό θεωρούνται τα πιο σημαντικά, όσον αφορά τις μελλοντικές θεραπείες σε ασθενείς. Ο επόμενος στόχος θα είναι τα «οργανοειδή» να γίνουν πιο πολύπλοκα, με την προσθήκη αιμοφόρων αγγείων.

 

Άλλες πληροφορίες για τα βλαστοκύτταρα μπορείτε να βρείτε εδώ.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε την 1 Απριλίου 2016 στο Newsbeast

 

No Comments

Post a Comment