210 68 10 300 24ώρες/7ημέρες Πληρωμη Online
Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Τρώγοντας για δύο;

Διατροφή και Εγκυμοσύνη. Η καλή διατροφή είναι ένας βασικός παράγοντας για την διατήρηση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η προοδευτική αύξηση του βάρους της μητέρας καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης πρέπει να ελέγχεται για να διασφαλίζεται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Κατά τη διάρκεια της κύησης έχει υπολογιστεί ότι οι επιπλέον ανάγκες της εγκύου σε ενέργεια είναι περίπου 40000 με 70000 θερμίδες, αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε επιπλέον 300 θερμίδες ημερησίως κατά τη διάρκεια του 2ου και 3ου τριμήνου, 450 θερμίδες σε περίπτωση δίδυμης κύησης. Στο 1ο τρίμηνο δεν είναι απαραίτητη η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης.

Αυτές οι επιπλέον θερμίδες είναι απαραίτητες :

  • Για να ανατραφεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
  • Για να εξασφαλιστεί το απαραίτητο βάρος της μητέρας.
  • Για να ανταπεξέλθει το σώμα της μητέρας στις απαιτήσεις της κύησης.

Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης, αναιμία, προωρότητα και εμβρυϊκή δυσπλασία. Για όλα τα παραπάνω αυστηρές δίαιτες πρέπει να αποφεύγονται καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη, αλάτι κλπ.

 

Ενεργειακές Ανάγκες του Οργανισμού της Εγκύου

Οι παράγοντες που προσδιορίζουν τις ανάγκες σε ενέργεια κατά την περίοδο της κύησης είναι οι μεταβολές στη φυσική δραστηριότητα της μητέρας και η αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, ώστε να υποστηριχθεί το έργο που χρειάζεται για την ανάπτυξη του εμβρύου και των αντίστοιχων ιστών της μήτρας. Η διατροφή λοιπόν της εγκύου έχει ιδιαίτερη σημασία για το έμβρυο. Οι απαιτήσεις του εμβρύου σε ενέργεια και διάφορα θρεπτικά συστατικά είναι ανάλογες με το στάδιο ανάπτυξης του.

Οι ενεργειακές ανάγκες ποικίλλουν ανάλογα με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Κατά το πρώτο τρίμηνο, η έγκυος γυναίκα δεν χρειάζεται καμία πρόσθετη ενέργεια, αλλά η αύξηση των ενεργειακών αναγκών είναι γεγονός καθώς η κύηση εξελίσσεται. Αυτές οι επιπλέον θερμιδικές ανάγκες είναι απαραίτητες για να διατραφεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο βάρος της μητέρας και για να αντεπεξέλθει το σώμα της μητέρας στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης.

  1. Πρωτεΐνες. Πρέπει να λαμβάνονται σε ποσότητα περίπου 75 έως 120 γρ. ημερησίως, είτε με τη μορφή της ζωικής πρωτεΐνης (60 έως 80 γρ. – κρέας, πουλερικά, ψάρια, συκώτι, αυγά και τυρί), ή και φυτικής πρωτεΐνης (δημητριακά, καρύδια, φακές, κουκιά και μπιζέλια).
  2. Υδατάνθρακες. Αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή θερμίδων και ενέργειας για το έμβρυο, εάν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στα επίπεδα της μητρικής και της εμβρυϊκής γλυκόζης. Οι συνιστώμενες ποσότητες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 200 γρ. ημερησίως.
  3. Λίπη. Αποτελούν μαζί με τους υδατάνθρακες πηγή θερμίδων για το έμβρυο και παρέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, Κ και λιπαρά οξέα. Περιέχονται στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοπροϊόντα, όπως και σε ορισμένα φυτικά προϊόντα.

 

Ανάγκες σε Βιταμίνες – Ιχνοστοιχεία

Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ αποτελεί βιταμίνη μεγάλης σημασίας για την εγκυμοσύνη, γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του DNA, καθώς και στην ομαλή κυτταρική διαίρεση. Ένα από τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας του φυλλικού οξέος είναι η εμφάνιση μεγαλοβλαστικής αναιμίας. Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.

Βιταμίνη B6

Οι ανάγκες σε B6 είναι αυξημένες λόγω της αυξημένης ανάγκης απαραίτητων αμινοξέων στην εγκυμοσύνη. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης B6, έχει συσχετισθεί με χαμηλό Apgar score και χαμηλό σωματικό βάρος νεογνού.

Βιταμίνη Β12

Η έλλειψη της έχει τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της έλλειψης φυλλικού. Όμως, τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της όρασης, αλλά επίσης εμπλέκεται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Η πρόσληψη της βιταμίνης αυτής από την έγκυο συνιστάται να είναι αυξημένη κατά 1000 περίπου IU την ημέρα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, εκτός των άλλων ρόλων της, βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου, που δίνει δομή στα οστά, στους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία. Συστήνεται στις εγκύους να λαμβάνουν 10 mg επιπλέον βιταμίνης C. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι απαιτήσεις σε βιταμίνη C αυξάνονται καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο.

Βιταμίνη D

Υπεισέρχεται στη σύνθεση των οστών και στην ομοιόσταση του ασβεστίου στο αίμα, τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο. Έλλειψη βιταμίνης D κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, λόγω της μειωμένης πρόσληψης, γενικά έχει ως αποτέλεσμα υποασβεσταιμία στο νεογνό και μειωμένο βάρος.

Βιταμίνη Ε

Μια μικρή αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης Ε θεωρείται απαραίτητη, αν και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ανεπάρκειας.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ σχετίζεται με την πήξη του αίματος και τέσσερις από τους δεκατρείς παράγοντες της πήξης του αίματος εξαρτώνται από τη βιταμίνη αυτή. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κατά την εγκυμοσύνη δεν διαφέρει από αυτήν πριν την εγκυμοσύνη και είναι 90 μg.

Σίδηρος

Στη γυναίκα υπάρχει επιπλέον μηνιαία απώλεια 10-15 mg σιδήρου λόγω της έμμηνου ρήσης. Οι απαιτήσεις σε σίδηρο κατά την εγκυμοσύνη είναι 800-1000 mg, 300-350 mg εκ των οποίων χρειάζονται για την ανάπτυξη του εμβρύου και του πλακούντα και το υπόλοιπο για την αύξηση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ασβέστιο

Από την αρχή της εγκυμοσύνης η απορρόφηση του ασβεστίου αυξάνεται για να γίνει σχεδόν διπλάσια στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε και οι απαιτήσεις του εμβρύου είναι πολύ μεγαλύτερες. Ακόμη μειώνεται η απέκκριση του ασβεστίου, ιδιαίτερα στο τελευταίο τρίμηνο.

Διατροφή και Εγκυμοσύνη – Πίνακας θρεπτικών Συστατικών

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
ΗΛΙΚΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
ΗΛΙΚΙΑ

12-14 ετών
(47 κιλά)

15-18 ετών
(55 κιλά)

Άνω των 19 ετών
(58 κιλά)

12-15 ετών

15-18 ετών

Άνω των 19 ετών

Θερμίδες (KCal)

2200

2100

2000

2500

2400

2300

Πρωτεΐνες (g)

46

46

44

76

76

74

Ασβέστιο (g)

1,2

1,2

0,8

1,6

1,6

1,2

Σίδηρος (mg)

18

18

18

18+

18+

18+

Βιταμίνη Α (R.E)

800

800

800

1000

1000

1000

Θειαμίνη (mg)

1,1

1,1

1
1,5

1,5

0,5

Ριβοφλαβίνη (mg)

1,3

1,3

1,2
1,6

1,6

1,5

Νιασίνη(ισοδύναμα)

15

14

13
17

16

15

Ασκορβικό οξύ (mg)

50

60

60
70

80

80

Βιταμίνη D (mg)

10

10

5
15

15

10

Η σπουδαιότητα και η σημασία της διατροφής στα στάδια της ζωής δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Αποτελεί μία από τις βασικότερες βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου – οποιοσδήποτε πρέπει να τραφεί για να διατηρηθεί στη ζωή. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα, την ποσότητα και το είδος της διατροφής της εγκύου. Ο ιδανικός αριθμός πρόσθετου βάρους είναι 7-9 κιλά έως και 12,5, καθώς έγκυες παχύσαρκες και υπέρβαρες κινδυνεύουν να εμφανίσουν συμπτώματα διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση. Έτσι, προτείνεται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, με αύξηση της ημερήσιας ποσότητας των φρούτων και λαχανικών, μείωση κορεσμένων λιπών και ελαχιστοποίηση κατανάλωσης αλκοολούχων, καφεϊνούχων κ.ά.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται μεγάλες αλλαγές. Το σώμα αλλάζει για να επιτρέψει στο μωρό να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί. Η καλή διατροφή θα βοηθήσει στις επιπλέον απαιτήσεις της εγκυμοσύνης και θα κρατήσει την έγκυο και το έμβρυο υγιείς.

 

Ειρήνη Γουρδή
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

 

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα; | Αιμοποιητικά Βλαστοκύτταρα | Μεσεγχυματικά Βλαστοκύτταρα

Ναι, θέλω να ενημερωθώ για τα βλαστοκύτταρα και να επενδύσω στο μέλλον του παιδιού μου

 

Save

Save

Save

Save

Save

No Comments

Post a Comment