+30 210 68 10 300 24hours/7days Online Payment

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

Μεταξύ των κορυφαίων της ομάδας μπάσκετ της Κηφισιάς ο διεθνής μπασκετμπολίστας Δημήτρης Μαυροειδής, επέστρεψε στο παρκέ πιο δυνατός , μετά από θεραπεία με αυτόλογα βλαστοκύτταρα στο γόνατο του.

Χάρη στην πρωτοποριακή θεραπεία που πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας, ο διεθνής μπασκετμπολίστας επέστρεψε μετά από πολύμηνη  απουσία πιο δυνατός και με δίψα για νέες διακρίσεις.

 ”Πράγματι νιώθω πολύ δυνατός μετά την πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα” αναφέρει ο διεθνής μπασκετμπολίστας και φοιτητής της Ιατρικής, και προσθέτει.

“Η βιοïατρική στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς και συγκεκριμένα στην θεραπεία των αθλητικών κακώσεων με βλαστοκύτταρα, πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Έλληνες γιατροί ανταγωνίζονται επάξια συναδέλφους τους από άλλες ανεπτυγμένες χώρες’’.

Ο διεθνής μπασκετμπολίστας είχε τραυματιστεί πριν από ένα και πλέον χρόνο στο γόνατο και είχε υποβληθεί σε θεραπεία με τις κλασσικές μεθόδους χωρίς όμως το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

 

 Αυτόλογη μεταμόσχευση από βλαστοκύτταρα

Έως τώρα, στους τραυματισμούς των αθλητών, εφαρμόζονταν οι κλασσικές μέθοδοι θεραπείας με φυσιοθεραπείες, αντιφλεγμονώδη, εγχύσεις ενζύμων, αιμοπεταλίων (PRP) και κορτιζόνης.

Τα τελευταία χρόνια όμως η εξέλιξη της επιστήμης ανέτρεψε τα δεδομένα με τις σύγχρονες θεραπείες με βλαστοκύτταρα. Οι πρωτοποριακές θεραπείες με βλαστοκύτταρα έχουν προκαλέσει επανάσταση στο χρόνο της αποκατάστασης των τραυματισμών και στην ασφαλέστερη επανένταξη των αθλητών στο επίπεδο της αθλητικής δραστηριότητας που βρίσκονταν πριν από τον τραυματισμό.

Η θεραπεία χωρίζεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, αφαιρείται μικρό τεμάχιο λίπους από τον ασθενή με τοπική νάρκωση .

Στο δεύτερο στάδιο, μετά από περίπου 20 ημέρες, γίνεται εφαρμογή των ενεργοποιημένων, με το αίμα του ίδιου του ασθενούς, μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων στην πάσχουσα περιοχή ή άρθρωση, είτε με τη μορφή ένεσης, είτε αρθροσκοπικά με ειδική τεχνική, όταν η βλάβη είναι μεγάλη.

Η θεραπεία ολοκληρώνεται με ενδοφλέβια χορήγηση και άλλων βλαστοκυττάρων για την ενεργοποίηση του οργανισμού, αφού τα βλαστοκύτταρα αποτελούν μια φυσιολογική διεργασία του σώματός μας για την αντιμετώπιση βλαβών. Τέλος παρέχουμε στον ασθενή  ισχυρά αντιοξειδωτικά δίνοντας έτσι “ώθηση” σε μια διεργασία του ίδιου του οργανισμού.

Ο ασθενής δεν παραμένει στην κλινική, δεν χρησιμοποιεί εξωτερική βοήθεια για το περπάτημά του και η θεραπεία του ολοκληρώνεται με εξατομικευμένα κατά περίπτωση φυσιοθεραπευτικά προγράμματα.

Στους επαγγελματίες αθλητές, που δεν έχουμε το χρονικό περιθώριο της επεξεργασίας και ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον ασθενή, αλλά θέλουμε άμεση παρέμβαση και αποκατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βλαστοκύτταρα από άλλο δότη για  αλλογενή μεταμόσχευση.
Μία καλή πρακτική είναι να παίρνουμε βλαστοκύτταρα από τον αθλητή στην αρχή της αθλητικής σεζόν, να τα κρυοσυντηρούμε και να τα έχουμε έτοιμα όποτε τα χρειαστεί.

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται πολύ γρήγορα και με ασφάλεια πλήθος αθλητικών κακώσεων, όπως μυϊκοί σπασμοί, θλάσεις, τενοντίτιδες, βλάβες των χόνδρων, χωρίς χειρουργεία και επιπλοκές.

Η θεραπεία αθλητών με αυτόλογα βλαστοκύτταρα είναι αρκετά διαδομένη στο εξωτερικό. Διάσημοι ποδοσφαιριστές όπως ο Diego Costa της Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Van Persi της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , ο Frank Lampard της Τσέλσι έκαναν χρήση αυτής της θεραπείας με θεαματικά αποτελέσματα.

 

 Πλεονεκτήματα της θεραπείας με βλαστοκύτταρα

Η θεραπεία αποκατάστασης των αθλητικών τραυματισμών με βλαστοκύτταρα είναι μη επεμβατική και προσφέρει στους αθλητές σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των κλασσικών μεθόδων αποθεραπείας. Συγκεκριμένα:

  • Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από τον ίδιο τον αθλητή (αυτόλογο προϊόν)
  • Γίνεται αναίμακτα χωρίς χειρουργείο
  • Είναι απόλυτα ανεκτή από όλους τους ασθενείς
  • Δεν απαιτεί νοσηλεία, ούτε μακρόχρονη φυσιοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή
  • Προσφέρει γρήγορη επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες, ανάλογα με το είδος της βλάβης που αντιμετωπίζουμε, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο αναμονής για την επανένταξη
  • Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο υποτροπής και μετατραυματικής δυσκαμψίας, αφού η μυϊκή αποκατάσταση δεν αφήνει ουλή στους μυς
  • Δίνει τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης των βλαστοκυττάρων για πιθανή μελλοντική χρήση
  • Δεν ανήκει στις απαγορευμένες από τη WADA θεραπείες

Οι συγκεκριμένες βιολογικές θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν με ορθοκυτταρική βιοχημεία , με αποτέλεσμα την αύξηση της απόδοσης του αθλητή, τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης και της αντοχής του, τη μείωση του μυϊκού καμάτου, ιδιαίτερα σε επαγγελματίες αθλητές, που έχουν αυξημένη καταπόνηση και κατά συνέπεια τη μείωση των μυϊκών του τραυματισμών.

Δημήτρης Μαυροειδής
Γέννηση: 4 Ιουλίου 1985

Σύλλογοι:
2002-2005  Γ.Σ. Περιστερίου
2005-2007  Γ.Σ. Σμύρνης
2007-2010  Γ.Σ. Αμαρουσίου
2010-2012  Μπιλμπάο Ισπανία
2012-2013  Ολυμπιακός Σ.Φ. Πειραιώς
2014-           Α.Ε.Ν. Κηφισιάς

Μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Παίδων, Νέων και Ανδρών.

Πηγή: BiologikaOrganikaProionta.com

No Comments

Post a Comment