210 68 10 300 24ώρες/7ημέρες Πληρωμη Online

Τι είναι το HPV;

HPV-01HPV σημαίνει ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus). Είναι ένας πολύ κοινός ιός. Υπάρχουν περίπου 100 τύποι του HPV που επηρεάζουν διάφορα τμήματα του σώματος. Περίπου 30 τύποι του HPV μπορούν να επηρεάσουν τα γεννητικά όργανα – συμπεριλαμβανομένου του αιδοίου, του κόλπου, του τραχήλου, του πέους, του οσχέου του ορθού και του πρωκτού. Από αυτούς, περίπου 13 τύποι θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» και οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Εξέταση HPV στην Omnigen ΑΕ

Η εξέταση γίνεται με τη μέθοδο PCR (Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης – Polymerase Chain Reaction). Απομονώνεται ολικό γενωμικό DNA από δείγμα τραχηλικού επιχρίσματος και ελέγχεται για την παρουσία 41 υποτύπων του ιού HPV. Για την τυποποίηση, το προïόν PCR υποβάλλεται σε υβριδισμό με ανιχνευτές οι οποίοι είναι ακινητοποιημένοι σε μικρο-συστοιχίες (microarrays CE IVD – DNA chips) και αναγνωρίζουν τους 41 υποτύπους του ιού HPV. Το αποτέλεσμα του υβριδισμού οπτικοποιείται με ειδικό αναλυτή και η ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται με ειδικό πρόγραμμα (software).

 

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια παθολογική κυτταρική αλλοίωση που εξελίσσεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να επηρεάσει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες μετά τα 40 τους.

 

Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση HPV;

Η εμφάνιση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που επηρεάζει τα γεννητικά όργανα είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι έως και 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ενεργή λοίμωξη HPV σε κάθε δεδομένη στιγμή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπολογίζονται 5,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις μόλυνσης γεννητικών οργάνων από HPV κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες – περίπου το 80% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων – έχουν μολυνθεί με HPV σε κάποια στιγμή της ζωής τους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν τον ιό.

 

Πώς μπορείτε να προσβληθείτε από HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ορισμένοι τύποι του HPV προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, τα οποία είναι σκληρά, τραχιά εξογκώματα που αναπτύσσονται στο δέρμα. Όποιος είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να προσβληθεί από τον ιό HPV.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα του HPV;

Σε πολλές περιπτώσεις, ο HPV δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Όταν αυτά συμβαίνουν, το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η παρουσία των κονδυλωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Σημάδια της λοίμωξης μπορούν να εμφανιστούν εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά τη μόλυνση από τον ιό.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του HPV;

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) ανιχνεύεται με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Τεστ Παπανικολάου – Κατά τη διάρκεια της εξέτασης συλλέγεται δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Τα κύτταρα στη συνέχεια εξετάζονται στο μικροσκόπιο για τυχόν μορφολογικές αλλοιώσεις.
  • Εξέταση HPV DNA – Η μέθοδος ανιχνεύει γενετικό υλικό (DNA) των 41 υποτύπων του HPV, κάποιοι εκ των οποίων συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το δείγμα που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή γενικά συλλέγεται την ίδια στιγμή του τεστ Παπανικολάου.
  • Κολποσκόπηση – Ειναι η επισκόπηση του δέρματος και των βλεννογόνων του γεννητικού συστήματος της γυναίκας με τη χρήση κολποσκοπίου. Η ένδειξη για κολποσκόπηση είναι η ανεύρεση παθολογικών κυττάρων στο τεστ ΠΑΠ.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι τρόποι θεραπείας – όταν απαιτούνται – είναι οι παρακάτω:

  • Κρυοχειρουργική – Ψύξη των κονδυλωμάτων με υγρό άζωτο
  • Ηλεκτροχειρουργική διαδικασία (LEEP) – χρησιμοποιώντας έναν ειδικό συρμάτινο βρόχο για την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών κυττάρων
  • Ηλεκτροκαυτηρίαση – καυτηριασμός των κονδυλωμάτων.
  • Θεραπεία με laser – χρησιμοποιώντας laser για να καταστρέψουμε τα κονδυλώματα και τυχόν ανώμαλα κύτταρα
  • Φαρμακευτική αλοιφή – εφαρμογή φαρμακευτικών αλοιφών απευθείας στα κονδυλώματα

Σε μερικές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται καν θεραπεία. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί στενά τις αλλαγές των κυττάρων κατά τη διάρκεια της εξέτασης σε τακτικά ραντεβού.

Μόνο ένας μικρός αριθμός των γυναικών που έχουν μολυνθεί με HPV θα αναπτύξει κυτταρικές αλλοιώσεις που πρέπει να θεραπευθούν.

Επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας ή απλά καλώντας μας στο 210 6810300