210 68 10 300 24ώρες/7ημέρες Πληρωμη Online

Εργαστηριακοί Έλεγχοι

1. Ιολογικός έλεγχος

Βάσει του νομικού πλαισίου που διέπει τις εταιρίες φύλαξης βλαστικών κυττάρων και ανθρώπινων ιστών στη χώρα μας, αλλά και της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των τραπεζών κρυοσυντήρησης (Commission Directive 2004/23/EC και Commission Directive 2006/17/EC), για να μπορούν τα βλαστικά κύτταρα που θα φυλαχθούν να έχουν μελλοντική χρήση, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν κάποιοι εργαστηριακοί έλεγχοι για συγκεκριμένες ιογενείς λοιμώξεις στο αίμα της μητέρας. Οι εξετάσεις αφορούν στους παρακάτω ιούς και αποκλείουν την πιθανότητα η μητέρα να φέρει ιϊκή μόλυνση η οποία μπορεί να μεταδοθεί στο βρέφος:

  • AIDS (HIV I/II)
  • Ηπατίτιδα Β
  • Ηπατίτιδα C
  • Σύφιλη (TPHA ή VDRL)
Θα πρέπει να ενημερώσετε τον μαιευτήρα σας για την ανάγκη συλλογής περιφερικού μητρικού αίματος στο ειδικό φιαλίδιο που υπάρχει στη συσκευασία συλλογής, ώστε οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν στα εργαστήρια της Omnigen χωρίς επιπλέον χρέωση. Η Omnigen θα πραγματοποιήσει τις παραπάνω εξετάσεις στο μητρικό αίμα ή αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα που θα παραλάβουμε και τα αρνητικά αποτελέσματα θα αρχειοθετηθούν στο φάκελο του παιδιού. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται από την Omnigen με τη μέθοδο του PCR (Polymerase Chain Reaction), τη μοναδική μέθοδο που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (DNA/RNA) ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες μέσα στο αίμα. Για το λόγο αυτό, βασει της Ευρωπαϊκής οδηγίας, αποφεύγετε την ταλαιπωρία να επαναλάβετε τις ίδιες εξετάσεις 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες εξετάσεις έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή θα γίνουν μέσα στο μαιευτήριο κατά την εισαγωγή για τον τοκετό. Είναι απαραίτητο να μας προσκομίσετε ένα αντίτυπο των αποτελεσμάτων, το αργότερο 10 ημέρες μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση που κάποια από τις παραπάνω εξετάσεις δεν περιλαμβάνεται στο δικό σας εργαστηριακό έλεγχο, παρακαλούμε ζητήστε από το γιατρό σας να τη συμπεριλάβει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι υποψήφιοι γονείς ότι, σε περίπτωση που κάποια από τις εξετάσεις που θα γίνουν στα εργαστήρια της Omnigen ή έχουν γίνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι θετική (αν υπάρχει δηλαδή ένδειξη ότι η μητέρα είναι μολυσμένη με κάποιον από τους παραπάνω ιούς), τότε δεν είναι δυνατόν να φυλαχθούν τα βλαστοκύτταρα του παιδιού.

Πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων πρέπει να τα στείλετε μαζί με το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του μωρού σας στη συσκευασία συλλογής την οποία θα παραδώσετε στον αντιπρόσωπο της Omnigen μετά τον τοκετό. Εναλλακτικά, ταχυδρομήστε τα στη διεύθυνση: Omnigen, Κηφισίας 1, 151 23, Μαρούσι ή στείλτε τα με Fax στο 210-6810318.

 

2. Έλεγχος για βακτηριακές και μυκητιακές μολύνσεις

bactec, Omnigen, βλαστοκύτταρα, stem cellsΜια πολύ μικρή ποσότητα από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα ελέγχεται στα εργαστήριά μας για πιθανή μόλυνση από αερόβια και αναερόβια βακτήρια και μύκητες σε ειδικό αυτόματο σύστημα αιμοκαλλιέργειας. Η στειρότητα ενός δείγματος (δηλ. απουσία μικροοργανισμών) είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προϋπόθεση για την χρησιμοποίησή του μελλοντικά για θεραπευτικούς λόγους. Γι’ αυτό και στις ελάχιστες περιπτώσεις μόλυνσης του δείγματος από μικροοργανισμούς δεν συνεχίζουμε τη φύλαξη των μολυσμένων δειγμάτων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι υποψήφιοι γονείς ότι η μόλυνση δεν αφορά σε τίποτα το νεογέννητο, αφού οι μικροοργανισμοί που εντοπίζονται στα δείγματα αυτά έχουν ως εστίες προέλευσης το δέρμα ( περίπου το 50% των περιπτώσεων), τον κόλπο ή το γαστρεντερικό σωλήνα και το περιβάλλον (αέρας, νερό – ελάχιστες περιπτώσεις ~3%)*.

*Meyer1 TPH, et al. “Analysis and cryopreservation of hematopoietic stem and progenitor cells from umbilical cord blood”. Cytotherapy (2006) Vol. 8, No. 3, 265 – 276.

Η Omnigen είναι μία από τις λίγες εταιρίες (αν όχι η μοναδική) στην Ελλάδα που διαθέτει αυτού του είδους τον εξοπλισμό και έχει τη δυνατότητα να αναλάβει όλους τους παραπάνω εργαστηριακούς ελέγχους για τη λεπτομερή ανάλυση των δειγμάτων που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές τράπεζες βλαστοκυττάρων αποστέλλουν μέρος του δείγματος σε άλλα εξωτερικά εργαστήρια για τις μετρήσεις αυτές, τόσο λόγω του κόστους των μηχανημάτων, όσο και λόγω της έλλειψης εμπειρίας του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτουν.

Το επιστημονικό προσωπικό της Omnigen είναι πλήρως εκπαιδευμένο και έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τέτοιου είδους εργαστηριακές αναλύσεις.

3. Πιστοποιητικό φύλαξης

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας φύλαξης των βλαστοκυττάρων (αιμοποιητικών ή μεσεγχυματικών), εκδίδεται αναλυτικό πιστοποιητικό φύλαξης. Στο πιστοποιητικό αυτό το οποίο αποστέλλεται στους γονείς, αναγράφονται αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες:

  • Απομόνωση των κυττάρων (μεθοδολογία που ακολουθήθηκε)
  • Αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων (καταμέτρηση εμπύρηνων και μονοπύρηνων κυττάρων, μέτρηση CD34+ αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, καθώς και οι ιολογικές, βακτηριολογικές και μηκυτιακές αναλύσεις).
  • Κρυοσυντήρηση των κυττάρων για τη μακροχρόνια φύλαξη (σταδιακή κατάψυξη, χρήση κρυοσυντηρητικού, θερμοκρασία φύλαξης κλπ)
  • Τα πιστοποιητικά συνοδεύονται από το αναλυτικό αποτέλεσμα της κυτταρομετρίας ροής, κάτι πολύ χρήσιμο αν χρειαστεί να γίνει κάποια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στο μέλλον