ΜΕΣΕΓΧΥΜΑΤΙΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ
Η Omnigen ΑΕ οδηγεί τις εξελίξεις
Η Omnigen ΑΕ συνεχώς επενδύει σε νέες τεχνολογίες, εφαρμογές και συνεργασίες, με σκοπό να παρέχει στην Ελληνική οικογένεια τα πραγματικά οφέλη της φύλαξης των βλαστοκυττάρων και της κυτταρικής θεραπείας. Η έρευνα και η ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών μεθόδων και επιστημονικών επιτευγμάτων με εφαρμογή στη βελτίωση της υγείας στην Ελλάδα, είναι πρωταρχικός σκοπός της εταιρίας μας. Μέσα από αυτή την έρευνα και ανάπτυξη που πραγματοποιείται στα υπερσύγχρονα εργαστήρια της Omnigen ΑΕ, συνεχώς αναδύονται νέες υπηρεσίες.
Αποτέλεσμα αυτής της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη νέων εφαρμογών στα βλαστοκύτταρα και τις κυτταρικές θεραπείες, είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Omnigen ΑΕ έχει αναπτύξει στα εργαστήρια της την τεχνολογία για την απομόνωση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από το λώρο του νεογέννητου, καθώς και από άλλους ιστούς (μυελού των οστών, λιπώδη ιστό κλπ).
Το επιστημονικό προσωπικό της εταιρίας μας εκπαιδεύεται στα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου με σκοπό να αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα των βλαστοκυττάρων. Η απομόνωση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων γίνεται από το τμήμα του ομφάλιου λώρου που ονομάζεται γέλη του Wharton (Wharton’s jelly). Η εφαρμογή αυτών των πρωτοκόλλων απαιτεί πολύ εξειδικευμένες τεχνικές διαχείρισης ιστών, κυτταροκαλλιέργειας και ιστοκαλλιέργειας. Οι τεχνικές αυτές επιμελώς αναπτύχθηκαν, δοκιμάστηκαν και τελειοποιήθηκαν μέσα στα εργαστήρια της Omnigen ΑΕ.
Η υπηρεσία μας αυτή αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ανάπτυξη της επιστήμης μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε στους γονείς που μας εμπιστεύονται, καθώς και στην ιατρική κοινότητα της χώρας μας, είναι ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις βιοεπιστήμες, με μοναδικό σκοπό η Omnigen ΑΕ να οδηγεί τις εξελίξεις στο χώρο των βλαστοκυττάρων και της κυτταρικής θεραπείας. Κινητήρια δύναμη της εταιρίας μας είναι η θέληση να δημιουργούμε συνεχώς νέους ορίζοντες για πιθανές θεραπευτικές εφαρμογές των βλαστοκυττάρων σε όλους τους κλάδους της ιατρικής, πέραν της αιματολογίας.
Τι είναι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα (multipotent) αρχέγονα κύτταρα τα οποία έχουν την ιδιότητα να αυτοπολλαπλασιάζονται και να δίνουν γένεση στους προδρόμους διαφοροποιημένων / εξειδικευμένων κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά έχουν συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου λόγω της πληθώρας των επιτυχημένων εφαρμογών τους σε προ-κλινικές και κλινικές μελέτες, Αποτελούν τη νέα ελπίδα στο χώρο της αναγεννητικής ιατρικής (regenerative medicine & tissue engineering). Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κύτταρα αυτά έχουν αρκετές εφαρμογές στην αναγεννητική ιατρική, όπως για παράδειγμα:
Κλινικές πειραματικές εγαρμογές με MSC:
- Καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα του μυοκαρδίου)
- Αναγέννηση οστού, χόνδρου και συνδέσμων
- Αποκατάσταση δέρματος
- Αποκατάσταση τραχείας
- Επιδιόρθωση περιφερικών νεύρων
Κλινικές και εργαστηριακές μελέτες με MSC:
- Εγκεφαλικά επεισόδια
- Νόσος του Crohn
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Βλάβες στο νωτιαίο μυελό
- Μυϊκή δυστροφία
- Ηπατικός ιστός
Ποιους αφορά η φύλαξη
Η φύλαξη του ιστού του ομφάλιου λώρου, αφορά όλους τους υποψήφιους γονείς που αποφασίζουν να τον φυλάξουν για πιθανή μελλοντική χρήση από την οικογένεια. Υπάρχουν τέσσερα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων που συνηγορούν υπέρ της φύλαξης από κάθε οικογένεια:
- Σημαντικό χαρακτηριστικό των κυττάρων αυτών είναι η δυνατότητα περαιτέρω πολλαπλασιασμού τους πριν ή μετά την κρυοσυντήρηση, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του δείγματος περισσότερες από μία φορά. Επομένως, το πολύτιμο αυτό υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, αν αυτό χρειαστεί, χωρίς να μειωθεί η ποσότητα των κυττάρων που φυλάσσονται.
- Επίσης σημαντική είναι η ανοσοκατασταλτική ιδιότητα των κυττάρων αυτών, κάτι που τους προσδίδει δυνητικά τη μοναδική δυνατότητα μεταμόσχευσης τους, ακόμα και αν δεν υπάρχει ιστοσυμβατότητα μεταξύ δότη και λήπτη του μοσχεύματος. Αυτό επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κύτταρα αυτά, όχι μόνο από το παιδί από το οποίο απομονώθηκαν, αλλά και από άλλα μέλη της οικογένειας. Επομένως αν αυτό χρειαστεί και πάντα με τη συγκατάθεση των γονέων, μπορούν να γίνουν δωρεά για να χρησιμοποιηθούν από κάποιον συνάνθρωπό μας.
- Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από τη γέλη του Wharton του ομφάλιου λώρου χρησιμοποιούνται ήδη πειραματικά ως υπόστρωμα καλλιέργειας και πολλαπλασιασμού αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων (βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από το αίμα του ομφάλιου λώρου). Έτσι, στο εγγύς μέλλον πιθανόν θα δώσουν τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων που έχουν ήδη φυλάξει και θα φυλάξουν πολλοί γονείς στο μέλλον.
Οι υποψήφιοι γονείς θα πρέπει, εφόσον το αποφασίσουν, να προβούν στη φύλαξη αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων από το αίμα ομφάλιου λώρου, αλλά και ιστού του ομφάλιου λώρου.
Σε ποιους ιστούς εντοπίζονται τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα μέσα στο ανθρώπινο σώμα
Μέχρι πρόσφατα, η απομόνωση των μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων γινόταν από το μυελό των οστών. Λόγω των κινδύνων / δυσκολιών που σχετίζονται με την παραπάνω διαδικασία, η αναζήτηση νέων ιστών – πηγών μεσεγχυματικών κυττάρων είναι επιβεβλημένη. Στη βιβλιογραφία αναφέρονται το συκώτι, ο περιοδοντικός σύνδεσμος, τα τριχοθυλάκια, ο λιπώδης ιστός, ο ομφάλιος λώρος, το αμνιακό υγρό, ο πλακούντας και ο πνεύμονας.
Ο πιο κατάλληλος ιστός για την απομόνωση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων εμβρυϊκής προέλευσης είναι ο βλεννώδης συνδετικός ιστός που περιβάλλει / προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία του ομφάλιου λώρου. Το τμήμα αυτό του ομφάλιου λώρου ονομάζεται γέλη του Wharton (Wharton’s jelly).
Τα μεσεγχυματικά κύτταρα που μπορούν να απομονωθούν από τη γέλη του Wharton του ομφάλιου λώρου, υπερτερούν έναντι των μεσεγχυματικών κυττάρων ενήλικης προέλευσης (π.χ. μυελού των οστών) καθώς τα πρώτα εμφανίζουν λιγότερες γενετικές ανωμαλίες και σημαντικά μεγαλύτερη αναγεννητική ικανότητα. Τα μεσεγχυματικά κύτταρα που εντοπίζονται στη γέλη του Wharton είναι κύτταρα τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά την εμβρυογένεση και υπάρχουν στον ομφάλιο λώρο.