210 68 10 300 24ώρες/7ημέρες Πληρωμη Online

Τι είναι το τεστ ΠΑΠ ;

τεστ Παπανικολάου, test papΕίναι μια απλή εξέταση κατά την οποία ο γυναικολόγος εξετάζει τον τράχηλο της μήτρας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν πιθανές μεταβολές στα κύτταρα που δεν οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές ή στην ηλικία.

Η επιστήμη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος οφείλει την ανακάλυψη του τεστ Παπ ή αλλιώς τεστ Παπανικολάου στον Γεώργιο Παπανικολάου, τον Έλληνα γιατρό και βιολόγο που κατά τη διάρκεια των επιστημονικών του ερευνών ανακάλυψε την πρωτότυπη για την εποχή μέθοδο των επιχρισμάτων. Αρχικά την εφάρμοσε το 1923 σε γυναίκες για μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

Η πρώτη του ανακοίνωση για τη χρησιμότητα της στη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, έγινε το 1928. Σήμερα η μέθοδος που διεθνώς είναι γνωστή με την ονομασία Τεστ ΠΑΠ εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο για την έγκαιρη διάγνωση νεοπλασιών και έχει σώσει πολλές γυναίκες από τη μάστιγα του καρκίνου.

 

Τεστ ΠΑΠ στην Omnigen ΑΕ

Η εξέταση (ΠΑΠ τεστ) γίνεται με τη μέθοδο της Κυτταρολογίας Υγρής Φάσης. Μετά την παραλαβή του φιαλιδίου συλλογής τοποθετούνται οι ειδικές ετικέτες ταυτοποίησης και ξεκινάει η διαδικασία για τον έλεγχο αλλοιώσεων των κυττάρων για νεοπλασία, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

 

Γιατί να κάνεις το τεστ ΠΑΠ;

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στον γυναικείο πληθυσμό. Ωστόσο, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ ΠΑΠ που δείχνει τις ύποπτες αλλοιώσεις των κυττάρων για νεοπλασία και οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά με τεστ Παπανικολάου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αναπτύσσεται δίχως να γίνει αντιληπτός καθώς δεν ακολουθείται από συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, η νόσος θα βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Με το τεστ Παπ μπορούν επίσης να ανιχνευτούν ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή και κάποιος έρπητας. Επιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλο της γυναίκας, με το τεστ Παπανικολάου μπορούν να εντοπιστούν κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και μολύνσεις.

 

Πότε πρέπει να κάνεις το πρώτο τεστ ΠΑΠ;

Η πρώτη εξέταση από τον γυναικολόγο πρέπει να γίνει το συντομότερο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή ή στην ηλικία των 21 ετών.

Τι είναι ο HPV (Ιος Ανθρωπίνων Θηλωμάτων);

Επικοινωνήστε μαζί μας χρησιμοποιώντας τη φόρμα επικοινωνίας ή απλά καλώντας μας στο 210 6810300