210 68 10 300 24ώρες/7ημέρες Πληρωμη Online
θεραπεία σε εγκεφαλική παράλυση

Θεραπεία σε εγκεφαλική παράλυση με βλαστοκύταρα

Αγόρι με εγκεφαλική παράλυση θεραπεύεται μετά από εφαρμογή βλαστοκυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος

Θεραπεία σε εγκεφαλική παράλυση με βλαστοκύτταρα που φυλάσονταν σε οικογενειακή τράπεζα βλαστοκύττάρων.

Μετά τη λήψη  βλαστοκυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, ο Tomas κατάφερε και ξεπέρασε την εγκεφαλική παράλυση με σπαστική τεραπληγία, μια κατάσταση που επηρεάζει τις κινητικές δεξιότητες των τεσσάρων άκρων. Η περίπτωση του προήλθε από την έλλειψη οξυγόνου, λόγω δυσλειτουργίας της θερμοκοιτίδας που βρισκόταν μετά τον πρόωρο τοκετό.

Ευτυχώς για τους γονείς του Tomas στον Ισημερινό, είχαν αποθηκεύσει βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφάλιου λώρου του. «Η απόφαση αυτή ήταν ζωτικής σημασίας για τη ζωή του γιου μου», λέει η Diana Muñoz.

 

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Στο πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης, η Diana διαγνώστηκε με προεκλαμψία (υπέρταση, οίδημα, κ.λπ.). Αυτό την ανάγκασε να μείνει σε απόλυτη ακινησία για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης. Την 31η εβδομάδα οι παλμοί της καρδιάς του εμβρύου άρχισαν να μειώνονται λόγω ενός διπλού κόμπου στον ομφάλιο λώρο. Οι γιατροί έπρεπε να ωριμάσουν τους πνεύμονες του μωρού, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει καισαρική τομή έκτακτης ανάγκης.

Μόλις γεννήθηκε  ο Tomas, οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι οι πνεύμονές του δεν ήταν αρκετά ώριμοι και έτσι τοποθετήθηκε σε θερμοκοιτίδα στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Στις επόμενες ημέρες μετά τον τοκετό, η θερμοκοιτίδα που βρισκόταν ο Tomas παρουσίασε βλάβη κόβοντας την παροχή οξυγόνου. “Δεν ξέρω πόσα δευτερόλεπτα ή λεπτά ο γιος μου ήταν χωρίς οξυγόνο», λέει Diana. Η υποξική – ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια του, οδήγησε σε εγκεφαλική παράλυση με σπαστική τετραπληγία.

 

Η θεραπεία

Μετά τις απαιτούμενες εξετάσεις στο κρυοσυντηρημένο δείγμα  για τον έλεγχο της κατάστασης των βλαστοκυττάρων, το δείγμα στάλθηκε στο Πανεστημιακό Νοσοκομείο Duke στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Tomas συμπεριλήφθηκε  στη μελέτη για αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στη σπαστική εγκεφαλική παράλυση, με επικεφαλής την Δρ Joanne Kurtzberg, πρωτοπόρο στη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου.

Ο Tomas συμμετείχε σε αυτή την τυχαιοποιημένη διπλή -τυφλή μελέτη σε μια περίοδο τριών ετών. Μερικοί ασθενείς έλαβαν μόσχευμα από τα δικά τους βλαστοκύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ η βασική ομάδα ελέγχου των ασθενών έλαβε μόσχευμα ένα χρόνο αργότερα. Σε όλο αυτό το διάστημα έγιναν όλες οι σχετικές αξιολογήσεις. Το τελευταίο έτος της μελέτης ήταν αφιερωμένο στην παρακολούθηση όλων των ασθενών και στις δύο ομάδες.

Η θεραπεία που έλαβε ο Tomas με βλαστικά κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος σήμανε  την αλλαγή ζωής του Tomas και μια ευκαιρία για μια φυσιολογική ζωή.

 

Σήμερα ο Τόμας ζει όπως και κάθε άλλο παιδί της ηλικίας του. Αυτή η θαυματουργή ανάκαμψη επιτεύχθηκε χάρη στη θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος.

Η Diana Muñoz, η μητέρα του παιδιού, ακόμα θυμάται την εποχή που οι γιατροί της είπαν ότι ο γιος της δεν θα είναι σε θέση να περπατήσει ή να μιλήσει. Ουσιαστικά της είπαν ότι ο Tomas δεν θα είναι σε θέση να κάνει αυτά που κάνει σήμερα. Η θεραπεία που έλαβε ο Tomas με βλαστικά κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος σήμανε  την αλλαγή ζωής του Tomas και μια ευκαιρία για μια φυσιολογική ζωή.


Πληροφορίες για τη φύλαξη βλαστοκυττάρων και τη χρήση τους σε άλλες παθήσεις μπορείτε να βρείτε εδώ


“Τι είναι τα βλαστοκύτταρα” – Παρακολουθείστε ένα ενημερωτικό video για τα βλαστοκύτταρα

 

 

No Comments

Post a Comment